Persbericht: Start opnamen Nederlandse speelfilm IN BLUE in Roemenië!

Op dinsdag 5 januari starten de opnamen van In Blue, de nieuwe speelfilm van regisseur Jaap van Heusden. In Blue is een coproductie van IJswater Films, Caviar België en de NTR.
 

In Blue
vertelt het verhaal van de krachtige Nederlandse stewardess Lin (40). Wanneer zij tijdens een vlucht moet helpen bij een bevalling, wordt ze uit evenwicht gebracht. In de emotionele nasleep ontmoet ze een jongen die in de tunnels onder Boekarest leeft en raakt ze verwikkeld in een verwarrende moeder/liefdesrelatie met hem.  

Regisseur Jaap van Heusden schreef het script voor In Blue (v/h Into the Blue) samen met Jan Willem den Bok en debuteerde vijf jaar geleden met Win/Win, een Telefilm die tevens in de bioscoop werd uitgebracht (o.a. IFFR selectie, Winnaar ‘Best Actor’ Brooklyn International Film Festival, Special Mention Jury Award Film Festival Mannheim-Heidelberg en Winnaar Prix Europe ‘Best Screenplay’). In 2013 maakte hij de Telefilm De Nieuwe Wereld, die de afgelopen drie jaar door bijna veertig festivals op ieder continent is geselecteerd (o.a. Winnaar Emmy Award Best Actress voor Bianca Krijgsman, Winnaar Signis Award Washington DC International Film Festival, Runner Up Award Melbourne International Film Festival, Heinrich Prize Braunschweig International Festival, Best International Feature Fiction Film Award & Audience Award Monterrey International Film Festival, Winner Best Director & Best Screenplay Rengo Film Festival, Chili). Beide films zijn coproducties van IJswater en de NTR.  

De hoofdrollen in In Blue zullen worden vertolkt door de Nederlandse actrice Maria Kraakman en de jonge Roemeense acteur Bogdan Iancu. De charismatische actrice speelde in verschillende speelfilms, waaronder recentelijk in Alex van Warmerdams Schneider vs. Bax (Nominatie Gouden Kalf voor Beste Actrice) en Nanouk Leopolds Guernsey, waarvoor zij werd bekroond met een Gouden Kalf voor Beste Actrice. Ook de 16-jarige Bogdan Iancu heeft al de nodige speelfilmervaring. Hij speelde onder meer een rol naast Gérard Depardieu en Harvey Keitel in de speelfilm A Farewell to Fools van Bogdan Dreyer.  

In Blue
wordt geproduceerd door het Amsterdamse productiehuis IJswater Films, bekend van speelfims als De Poolse Bruid, Diep, Win/Win, Skin, Lotus en De Nieuwe Wereld en co producent van verschillende internationale speelfilms, waaronder 22 Mei  van Koen Mortier en recentelijk Paradise Trips van Raf Reyntjens. Caviar België (Nymphomaniac, Clan, Paradise Trips, Le Tout Nouveau Testament, Black) is betrokken als coproducent en  het Roemeense Strada Film (Ryna, If I want to whistle, I whistle, Toto and his Sisters) fungeert in Boekarest als line/service producer. In april zal er een tweede draaiperiode zijn in Nederland en Roemenië.  

De film werd ontwikkeld met steun van het Nederlands Filmfonds en MEDIA en is voor de realisering financieel ondersteund door het Nederlands Filmfonds, de Netherlands Film Production Incentive, CoBO, NTR, het Vlaams Audiovisueel Fonds en Tax Shelter.

Paradiso Filmed Entertainment zal In Blue eind 2016 of begin 2017 in de bioscoop uitbrengen. Gerelateerde bestanden:
- Maria Kraakman tijdens de eerste testopnamen van "In Blue"